Werkgeheugentraining bij cognitieve klachten

Naast lichamelijk letsel kunnen ook cognitieve klachten optreden als gevolg van een ongeval. Cognitieve vaardigheden zoals concentratie, planning en geheugen zijn zaken we in het normale dagelijkse leven niet continu bij stilstaan (onbewuste processen), maar als zich problemen voordoen met deze functies kan dit ernstige belemmeringen vormen voor de dagelijkse activiteiten. Afspraken worden gemist, sleutels vergeten en een passieve of vermijdende houding ten opzichte van het aanpakken van problemen zijn een paar voorbeelden van hoe het mis kan gaan.

Training door een ervaren Cogmedcoach

Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede behandelingen om deze klachten te verminderen. Eén van die behandelingen is de Cogmed Werkgeheugentraining. Het werkgeheugen is het systeem dat informatie kort opslaat en bewerkt. Het systeem gebruik je bij het onthouden van instructies, oplossen van problemen en het vasthouden van de concentratie. De training zorgt ervoor dat deze functies worden verbeterd. 

De training duurt 5-10 weken en bestaat uit dagelijkse oefeningen op de computer. De oefeningen zijn adaptief en passen zich aan het (maximale) vermogen van het werkgeheugen. Dit betekent dat je werkgeheugen iedere dag zoveel mogelijk wordt uitgedaagd wat na een aantal weken voor verbetering zal zorgen. 

Wekelijkse begeleiding door Sabine Gigengack (Cogmedcoach) tijdens dit traject is van belang om de juiste conclusies te kunnen trekken uit de resultaten en grafieken van de oefeningen. Daarnaast kan zij extra steun, motivatie en begeleiding bieden.