EMDR bij traumatische gebeurtenissen

Het meemaken van een ongeluk kan een traumatische gebeurtenis zijn. Als gevolg van zo’n gebeurtenis kunnen lichamelijke en emotionele reacties optreden, zoals angst, nachtmerries, herbelevingen en (fysieke) paniekaanvallen. Hierdoor durft een slachtoffer bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer in de auto te stappen, wat gevolgen kan hebben voor het functioneren in het dagelijkse leven. 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan in zo’n geval een doeltreffende therapie zijn voor het verwerken van het trauma. EMDR werkt vooral goed wanneer sprake is van gevoelens van angst, verdriet, boosheid en somberheid die zijn ontstaan na zo’n ingrijpende gebeurtenis. 

De behandeling is gestoeld op het eenvoudig principe dat het werkgeheugen niet twee taken tegelijk aankan. 

Hoe gaat EMDR in z'n werk?

Hoe werkt het precies? Tijdens een EMDR sessie vraagt de therapeut je om terug te denken aan de gebeurtenis met alle bijbehorende emoties, gedachten en beelden. Tegelijkertijd wordt gestart met het aanbieden van klikjes in de oren via een koptelefoon (afwisselend links/rechts). Dit gaat in reeksen, waarna iedere keer kort wordt stilgestaan bij wat er is veranderd. Tijdens een sessie kan van alles ‘opkomen’: een stroom aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties. Dit wordt tussendoor kort besproken, maar er hoeft niet veel te worden gepraat tijdens de sessie zelf. Dit wordt vaak als voordeel van de therapie gezien.  

Doordat iemand zich gelijktijdig moet concentreren op de klikjes en moet terugdenken  aan het trauma wordt het werkgeheugen zodanig belast dat het niet mogelijk is om het trauma mét alle heftige emotionele lading op te slaan in een diepere laag van de hersenen. De herinnering wordt als het ware zonder (of met minder) scherpe randjes opgeslagen. Daardoor zal de emotionele lading van de herinnering aan de gebeurtenis sterk afnemen. 

EMDR is een effectieve therapie en daarom zijn doorgaans maar een paar sessies nodig.

EMDR therapie in Haarlem

Bij ons op kantoor bieden wij deze EMDR aan en worden cliënten begeleid door Sabine Gigengack, herstelcoach en psycholoog. Wilt u meer weten neem dan contact op met ons kantoor.