Tips bij letselschade: Wat als de dader doorrijdt?

 

In Nederland geldt dat iemand zijn eigen schade moet betalen, tenzij er een aansprakelijke partij is.
Maar stel nu dat u bent aangereden door een auto en de dader is doorgereden. U kunt zijn identiteit niet meer achterhalen, terwijl u letselschade hebt opgelopen. Heeft u in dat geval pech en moet u uw eigen schade dragen? En wat moet u doen als er wel een wederpartij bekend is, maar als zijn motovoertuig onverzekerd is? Ons advies: doe een beroep op het Waarborgfonds Motorverkeer.


Het Waarborgfonds: waar moet u op letten?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is bedoeld voor slachtoffers die schade hebben geleden door een motorvoertuig, bijvoorbeeld auto’s, busjes, scooters of tractors. Het slachtoffer kan zijn of haar schade niet verhalen op een verzekeraar, omdat het voertuig onverzekerd of onbekend is. Ook als het schadeveroorzakende voertuig gestolen is of als de verzekeraar failliet is kunt u in principe een beroep doen op het Waarborgfonds. Voor schade in het buitenland gelden extra vereisten. Zo moet de schade door een motorvoertuig binnen de Europese Unie veroorzaakt zijn.

Als u niet weet wie of wat u heeft aangereden, is het belangrijk om binnen 14 dagen vanaf het ongeval te proberen om de identiteit van de schadeveroorzaker of het kenteken van het voertuig te achterhalen. Dit kunt u doen door het ongeval bij de politie te melden of getuigen te vragen wat zij hebben gezien. Als u niet kunt bewijzen dat u binnen 14 dagen actie heeft ondernomen, dan kan het Waarborgfonds helaas niets voor u doen.

Daarnaast moet u kunnen aantonen dat uw schade is veroorzaakt door een motorvoertuig en dat de (onbekende) wederpartij aansprakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van het proces-verbaal dat de politie heeft opgemaakt. Ook getuigen kunnen hier een belangrijke rol spelen. Daarnaast is het mogelijk dat er een auto-onderdeel is achtergebleven op de plaats van het ongeval of dat de auto sporen van lak heeft achtergelaten. 

U voldoet aan alle eisen, wat nu?

U kunt zelf een claim indienen aan de hand van het digitale formulier dat u kunt vinden op de website van het Waarborgfonds. Let op dat u niet te lang wacht met het indienen van de claim: in principe verjaart de aanspraak na 3 jaar.

Het Waarborgfonds zal vervolgens contact met u opnemen en vaststellen of uw claim aan de eisen voldoet. Daarna behandelt het Waarborgfonds uw claim als een ‘normale’ verzekeraar. De maximale dekking vanuit het Waarborgfonds is voor letselschade € 5,6 miljoen en voor materiële schade € 1,12 miljoen.  Meer informatie over het schaderegelingstraject dat daarop volgt kunt u vinden in onze FAQ.

Heeft u hulp nodig bij het indienen van de claim of het vervolgtraject? Of vraagt u zich af of het Waarborgfonds uw schade zal vergoeden? Het staat u altijd vrij om advies in te winnen bij een advocaat. Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek op ons kantoor te Haarlem.

Meer informatie over het Waarborgfonds vindt u op de website van het Waarborgfonds Motorverkeer of op de website 'schade zonder dader'.